Çarşamba, Nisan 12, 2017

Bir Penguen Nasıl Yetişiyor?

penguenler

Yavru bir penguen...
Daha yeni dünyaya gelmiş ve annesinin eteklerinin altından sıyrılmış ve dünyayı karış karış incelemekte. Fakat bu penguen bu ana o kadae kolay gelmiyor.
Çok etkilendiğim bir belgesel olduğu için ve ilk defa bu bilgileri duyduğum için sizlerle paylaşmak istiyorum. 

penguenler

Anne penguen yumurtlama döneminden sonra yumurtasını baba penguene bırakıp denize geri dönmek zorundadır. Çünkü yeterli besini kardan sağlayamadıkları için denizden bebekleri için besin almak zorundadırlar. Ve anne penguen denizden yediği besinleri öğütmeden 1 sene boyunca midesinde saklayabiliyor. 

Anne penguen iki ay sonra geri döner. Peki birbirlerini eşleriyle nasıl tanıyacaklar?
Herkesin kendine göre bir şarkısı, bir seslenme türü vardır. Çiftler birbirlerini o kabalık penguen sürülerinin arasında böyle bulmaktadır.
Ama anne penguen yokken baba penguene çok büyük görev düşmektedir.  Ayaklarının arasında yumurtayı sakladığı bölmenin kar fırtınası olduğu zamanlarda bile 37 dereceye ulaştığını biliyor muydunuz? Ayaklarının arasında tuttuğu yumurtayı düşürmemesi gerekir.
Yumurtayı düşüren babalar kar toplarını yumurta sanıp keselerine koyuyor yada düşürdüklerini anladıkları zaman birbirlerine saldırıp yumurtalarını çalmaya çalışıyorlar. 

Anne penguen yemek bulmaya gittiği zaman baba penguenler kar fırtınası çıktığı zaman, yavrularını korumak için ne yapacak dersiniz?
Bütün baba penguenlerin bir olup yavrularını koruması gerekir...

penguenler

Kar fırtınası çıktığı zaman bu şekilde kendilerini korumaya alıp birbirlerinin nefeslerinden yararlanarak ısınmaya çalışıyorlar. 
Ve iki ay geçtikten sonra anne penguen geri dönüyor.
Baba penguen kesesinden yavruyu çıkartıp anne penguene verdikten sonra denize geri dönmek zorundadır. Çünkü yemek ihtiyaçlarını başka türlü karşılayacak bir yöntemleri yoktur.
Anne penguen tek başına yavrusuna sahip çıkmak zorundadır. İnanması çok güç ama diğer yavrularını kaybeden penguenler yeni doğmuş yavrulara saldırıyor ve bazen gagalarıyla da öldürebiliyor. Yine burada anne penguene çok büyük görev düşüyor.

penguenler

Hayvanda olsalar aynı bizler gibi bizim anne babalarımız gibi, koruyup kollamak da onların en büyük görevlerinden bir tanesi...
Bol Kahveli
Bol Kahveli

Bol kahveli hoş sohbetli, kendinizden bir parça bulacağınız, hayata dair herşeyin konuşulduğu bu blogda bir fincan kahve eşliğinde keyifli zaman geçirmeniz dileği ile :)

14 yorum:

  1. Ne kadar güzeller... Ebeveyn olma duygusu,koruyucu tutumları aynı bizim gibi.Bu arada Tübitak'ın Meraklı Minik adlı dergisinde penguenleri konu edinmişlerdi öbceki sayıların birinde.Çok hoşuma gitmişti.Sizin aracılığınızla çocuklar için tavsiye edebilirim.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok tatlılar ve gercekci bir o kadarda etkileyici bir hayatları var...

      Sil
  2. Bilgilendirici... :)
    Beklerim bloguma da... :) sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Rastlayınca doğa, dünyanın oluşumu, dağlar filan gibi belgeselleri izlerim. Penguenler de sıkça yayınlananlardan. Hayatları çok zor.
    :)

    YanıtlaSil
  4. Allahmm cok tatlılar ama yaaa :) neşeli ayakları bayılarak seyrediyorum :)

    YanıtlaSil
  5. bana izlediğim bir filmi hatırlatı Babamın Penguenleri Çok güzel bir filmi Jim Carrey nin oynadığı bir filmdi .Rabbım Ne güzel yaratmış Çok güzeller penguenler Emeğine sağlık Çok güzel bir yazı olmuş Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. bende izlemiştim bu belgeseli,

    YanıtlaSil
  7. Ahhh ne babalar var böyle :) :) :)

    YanıtlaSil
  8. Çok güzeller yaa. Resmen duygulandım okurken. Ben de izlemek istiyorum.
    Paylaştığınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  9. Etkilenmemek elde değil gerçekten paylaştığınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil