Pazartesi, Ocak 23, 2017

Vitamin Takviyesi Gerekli Mi?


Havaların bir iyi olması bir kötü olması vücut dengemizi alt üst etti. Bir gün iyiysek diğer günler vücudumuz kırgın geziyoruz. Havanın bu derece soğuk olması ise hem pazar ürünlerini etkiledi hemde inanılmaz zam geldi. Birde üzerine tabii ki fiyatları var en bilindik sebze olan patlıcanın bu hafta kilosu 9.00 tl.
Yediğimiz sebzeler artık buzhaneden çıkıyor ve pazarda ılık havayı görünce ağzı burnu iyice kayıyor. Buzhanede ki sebze ne kadar sağlıklı olabilir ki? 
Hem vitamini kalmıyor hemde fiyatları ateş pahası. Seçenek yok mu elbet ki var organik sebzeler?
Burada da akıllara gelen tek soru ne kadar organik? Sebze hallerinde sebze yokken organik ürünler nereden geliyor diye soruyor insan. 

Durum böyle olunca kış aylarında bizler vücudumuz için gerekli olan vitamini nasıl sağlayacağız?
Bu durumda direk akıllara vitamin ilaçları takviyeleri geliyor. Piyasa da envai çeşit vitamin ilaçları mevcut.
Suda çözünen vitaminler, hap olarak kullanılanlar, yağda eriyenler ve daha bir sürü vitamin çeşidi var. Fakat hangisi? 
Bazı doktorlar vitamin ilaçlarının takviyelerini önermezken, bazı doktorlar vitamin ilacı içmemiz konusunda çok ısrarcı. Ben ki hiç vitamin ilacı kullanmamış bir insan olarak her zaman aklımda soru işareti var. Nedir bu soru işareti sonuçta vitamin diye düşünmeyin. Faydası olduğu kadar bilinçsiz kullanımlarda ciddi derece de yan etkisi olan ürünler. 

Peki vitamin ilaçlarını kullanmadan ek besinlerle vücudumuza vitamin ve mineral nasıl sağlayabiliriz?

Portakal ve mandalina suyu;

Yaşadığım şehir itibariyle buralarda portakal ve mandalina bolluğu çok fazla. İzmir'de Seferihisar, Karaburun, Çeşme taraflarına giderseniz yol boyunca mandalina ve portakal ağaçlarının size eşlik ettiğini göreceksiniz. 
Evde kendi sıktığımız portakal ve mandalina suları vitamin takviyesinde bizlere çok yardımcı olacaktır. Portakal ve mandalina da C vitamini fazlasıyla bulunmakta.:) 

Ayva;

Kışın fazlasıyla gördüğümüz katı meyvelerden bir tanesi. Ayvanın yararı da görüntüsü kadar şahane. İçeriği hem lif bakımında çok zengin hemde ayva da C vitamini içeriyor.

Bal Ve Tarçın;

Kışın en favori içeceklerimden bir tanesidir. Hem boğaz ağrısında birebir hemde tarçının içeriği olan magnezyum sayesinde kan şekerimiz düzene girer, adet sancılarımız azalır, vücudumuzda yağ yakmaya yardımcı olur, kan pıhtılaşmasını önler birde bu güzel etkilerin üzerine balın antioksidan özelliği gelince vücudumuzun vitamin oranını yükseltmiş oluyoruz.

Polen;

Polenin içerisindeki besin takviyelerini saymakla bitiremeyiz. B vitamini bakımdan zengin ve içerisinde arıların oluşturduğu propolis miktarı çok fazladır. Şu ana kadar bilenen en etkili özellikleri aminoasit ve madensel tuz bakımından zengin olmasıdır. Vücudumuzda ki dengesiz beslenmeyi düzene sokup, halsizliğe iyi geliyor ve yanı sıra demir eksikliğini fazlasıyla gideriyor. Solunum ve sindirim yolunu rahatlatıyor e haliyle de enerjimizi çok çok yükseltiyor.

Elbet ki hava şartlarının kış olması bakımından meyve yoğunluğu olmasa da vücudumuz için gerekli olan vitamin desteğini bu tür gıdalarla takviye yapabiliriz. Eğer ki vitamin ilaçlarını doktorunuz tavsiye ediyorsa tabii ki de vardır bir bildiği. Fakat sizler kullanmak istemiyorsanız bu besinlerden kış aylarından bol bol faydalanın. 

Sağlıklı bol neşeli bir haftanız olsun..


Bol Kahveli
Bol Kahveli

Bol kahveli hoş sohbetli, kendinizden bir parça bulacağınız, hayata dair herşeyin konuşulduğu bu blogda bir fincan kahve eşliğinde keyifli zaman geçirmeniz dileği ile :)

16 yorum:

  1. Portakal ve mandalina suyunu bolca tükettiğim doğrudur :) yeni yazıma da beklerim :)

    YanıtlaSil
  2. Doğru beslenilirse vitamine gerek yok bence. Hoş sebzenin meyvenin de artık ne kadar sağlıklı olduğu tartışılıyor ya yine de en güzeli onlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru beslenmek ıcın yıne de sebzelere ıhtıyac duyacagız maalesef..

      Sil
  3. Her mevsimin meyvesi, sebzesi, kuru meyveler hepsi birer vitamin deposu. Vitamin almak hep mesafeli durduğum bir konu laboratuvara giren en varsa bir soru işareti geliyor aklıma. Kainat eczanesi elimizin altında. Sağlıklı günlere..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işte en sevdıgım bir yorum kesınlıkle laboratuvara gıren her urunden bıraz kacıyorun

      Sil
  4. İtiraf edeyim arada sırada vitamin takviyesi alıyorum. Çok fazla meyve yiyemiyorum :( Ama taze sıkılmış meyve suları favorim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tazı sıkılmış sulara bende dayanamıyorum :)

      Sil
  5. her şeyi zamanında ve doğal olarak tüketmek en iyisi ama maalesef günümüz şartlarında buda zor artık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işte buna sonsuza kadar katılıyorum...

      Sil
  6. Kivi en güzel c vitamini deposu.Hastalıklardan korumaya bire bir.Yanında bir kaşıkta pekmez alırsanız.Ohhh kansızlıkta yaşamazsınız.Hem üşümeyin hem hasta olmayın 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pekmezin faydaları kesınlıkle saymakla bıtıremeyız.:)

      Sil
  7. En güzeli doğal yollardan almak. Kaleminize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende aynı fıkırdeyım vıtamın takvıyesıne hep meraklı gozlerle bakmısımdır..

      Sil
  8. Benimde en büyük yaptığım hatalardan birisi dışarıdan vitamin takviyesi almaktır. Ama en faydalısı ihtiyacınız olan vitamin neyse et gruplarından, süt ürünlerinden sebzeden veya meyveden karşılaşmanızdır. Bu daha sağlıklı olacaktır.

    YanıtlaSil
  9. Ben gidalardan yeterince alamiyorum kullandigim bazi takviywler var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bu şartlarda kimse gıdalardan alamıyor vitamin eger ki gidalarımız bu kadar hormonlu olmasa bu kadar hastalık salgını da olmaz diye dusunuyorum.

      Sil