Perşembe, Aralık 28, 2017

SÖMESTR TATİLİNDE ÇOCUKLARINIZLA YAPABİLECEĞİNİZ 5 EĞİTİCİ AKTİVİTE

Sömestr tatilinin yaklaşmasıyla birlikte aileler bu kısa dönemde neler yapabileceklerin planlamaya başladı. Çocuğunuzla şehir dışında bir akrabaya gitmeyi ya da tatile çıkmayı düşünüyor olabilirsiniz. Tabi evde oturmak da bir çözüm ama son yıllarda tatiller, herkes için oldukça önemli ihtiyaç dönemleri haline de geldiği için bu zamanı verimli geçirmek en doğal hakkınız.


Yapacağınız aktivite her ne olursa olsun çocuğunuza neler katabileceğini düşünmeniz, evebeyn olarak en önemli sorumluluğunuz. Bu süreyi eğlenceli geçirmenin yanı sıra en faydalı şekilde de geçirmenin yollarını aramanız gerekiyor. Bunun için biraz yardıma ihtiyaç duyanlardaysanız, şu anda bu yazımı okuyor olma ihtimalliniz oldukça yüksek.

Tatili nasıl geçirirseniz geçirin, nerede olursanız olun; çocuğunuzun gelişimi için bu planların içerisine eğitici bir aktivite yerleştirmenizi tavsiye ediyoruz. “Bulunduğum şehirde çok fazla imkan yok, o nedenle çocuğuma sunabileceğim pek fırsat da yok” diye düşünüyorsanız, teknolojinin imkanlarından faydalanmayan biri olarak geçirdiğiniz zorlu günlere yakınabilirsiniz. Çünkü artık dünyanın neresinde olursanız olun teknoloji ile eğitsel oyunlardan, videolara kadar istediğiniz her şeye kolaylıkla erişebilir ve çocuğunuzu bu teknolojilerle tanıştırarak eğitim almasını sağlayabilirsiniz.

Eğitim deyince aklınıza sadece ders kitapları gelmesin, çocuğunuz zaman zaman eğlenerek de öğrenebilir. Zaten yapılan araştırmalar da bu tarz öğrenme şeklinin daha başarılı olduğunu gösteriyor.

Bu nedenle sizler için hangi şehirde olduğunuz farketmeksizin yapabileceğiniz eğitici aktiviteleri listeledim. Umarım planlarınıza bunları da ekleyerek çocuklarınıza verimli bir tatil yaşatabilirsiniz.

Müze Gezin


Gittiğiniz yada bulunduğunuz her şehirde en az bir müze bulunuyor olmalı. Türkiye'de de neredeyse her şehirde bir müze vardır. Bu müzelerin çoğu şehir müzesi şeklinde bulunduğunuz bölgenin tarihini ve hikayesini anlatsa da, bazı müzeler çocuklarınıza deneysel olarak da keşif imkanı sağlıyor. 

Bu kapsamda aklıma gelen en iyi müze Rahmi Koç Müzesi. Çocuğunuzun eğlenerek öğrenebileceği Türkiye'deki en iyi deneyim müzesi olduğunu söyleyebilirim. İstanbul, Ankara ve Ayvalık'taki bu harika koleksiyonları mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Eğer bu müzelere erişiminiz yoksa internet üzerinden de müzeleri gezebilmek mümkün. Google'ın Arts&Culture arşivine göz atmanızda fayda var. 


Açık Havada Kitap Okuyun


Yapabileceğiniz bir diğer aktivite ise açık havada kitap okumak. Kış mevsimi olduğundan bunun zor olacağını söyleyebilirsiniz ama imkansız değil. Çocuğunuza küçük yaşlarda bu alışkanlığı kazandırmak için onlarla birlikte şehrin en güzel manzara tepesine çıkın ve varsa sıcak bir kafeye yerleşin. Burada kitap okumaya başlayın ve ona da yaşına uygun bir hikaye kitabı verin. Okuması için baskı yapmadan sizi örnek almasını sağlayabilirsiniz. Bunun birkaç kere farklı zamanlarda tekrarladığınızda ister istemez merak edecektir. Özellikle mevsimden ötürü kar da yağıyorsa, bu durum ikinize de unutulmaz anılar bırakacaktır. Ama burada zorlamamak çok önemli, keyif aldığı başka şey varsa onunla da uğraşabilir. 

Eğitici Oyunlar Oynayın


Bir önceki maddeyi oldukça destekleyen bu aktivitede ise çocuğunuzun eğitsel oyun oynamasını sağlayarak onun zeka gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Yani eğer çocuğunuz orada kitap okumak yerine tablet bilgisayarla oynamayı tercih ettiyse, o anlarını da verimli geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bunun içinde internet üzerinde çocukların görsel tanıma, soyutlama, görselleştirme ve hayal gücü gibi zihinsel becerilerini geliştiren birçok eğitici oyun ve kaynak bulunuyor. Mesela, bilim insanları tarafından geliştirilen, eğitici ve eğlenceli pedagojik oyun uygulamasını gösterebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayıp inceleyin.


Kaçış Odalarını Ziyaret Edin 


Bütün bu maddeler arasında belki “nasıl ya” diye içinizden geçirmiş olabilirsiniz ama evet “kaçış odaları” da çocuğunuzun düşünme kapasitesini geliştiren bir başka ürün. Neredeyse çoğu şehirde bulunan kaçış odalarına (yaş sınırı uygunsa) çocuğunuzla girip, bulmacayı çözerken ondan destek alabilirsiniz. Bu sayede kendisini de oyunun bir parçası olarak görecek ve bulmacayı çözmek için zihnini çalıştıracaktır. Tabi bunun için korku temalı odalardan ziyade daha çok eğitsel temalı odalar bulabilirsiniz. Büyükşehirlerde bunu bulmak kolay olacaktır ama eğer bulamıyorsanız yine bunu da VR gözlüklerle mümkün hale getirebilirsiniz. Uygulama mağazalarında benzer özelliklerde bir çok oyun bulunuyor. Eğer VR gözlük almayı istemiyorsanız, Google’nın Cardboard projesiyle gözlüğünüzü evde kendiniz de yapabilirsiniz. Gözlüğü hazırlama süreciniz dahi oldukça eğlenceli ve verimli geçecektir.




Tatil Kitabı Edinin


Ve son olarak oldukça klasik ama hala geçerliliği olan bir yöntem olan tatil kitaplarını edinebilirsiniz. Bu kitapların içinde bulmacalardan, hikayelere kadar oldukça eğlenceli ve eğitsel aktiviteler yer alıyor. Çocuğunuzla nereye giderseniz gidin bu kitaplardan bir tane edinmesini sağlayın ve içindeki aktiviteleri gerçekleştirmesini isteyin.

Bu kitapları da yine şekilde online platformlarda bulabilmek mümkün. Uygulama mağazalarında teknolojik versiyonlarına rahatlıkla ulaşabilirsiniz.


Bol Kahveli
Bol Kahveli

Bol kahveli hoş sohbetli, kendinizden bir parça bulacağınız, hayata dair herşeyin konuşulduğu bu blogda bir fincan kahve eşliğinde keyifli zaman geçirmeniz dileği ile :)

5 yorum:

  1. Biz yokuz şekerim ama öneriler süper. Yalnız Eskişehir ayazında açık hava da kitap okumak. Bilemedim :) Kesin her yerimizde sarkıt ve dikitler oluşurdu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) bana oyle bir havada hamam çok iyi gelmişti Eskişehirde:))

      Sil
  2. ne güzel anlatmışsınız çocuklu aileler mutlaka okumalı ;)

    YanıtlaSil
  3. Güzel öneriler sunmuşsunuz.Bunlar aklımızda bulunsun. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel öneriler 😊

    YanıtlaSil